fbpx

Pojas i put – nova šansa za novo doba

Posted by: Milan Bubulj
Category: Događaji i dešavanja

Na poziv direktora Instituta Pojas i put, prof. Dr Bojana Lalića, u petak 07.04. u Titovim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi, prof. dr Momčilo Bajac i prof. dr Đorđe Jovanović prisustvovali su ispred FAM-a okruglom stolu koji je organizovala ambasada NR Kine u Srbiji.

Cilj održavanja okruglog stola je prezentacija mogućnosti za uspostavljanje saradnje sa partnerima iz NR Kine u oblasti privrede, trgovine, naučno-tehnološkog razvoja, obrazovanja i kulture. Ovo je ujedno bio i prvi zajednički nastup predstavnika Unije poslodavaca Vojvodine i FAM-a na jednoj manifestaciji od zajedničkog interesa. Nakon pozdrava i uvodne reči ambasadorke NR Kine u Srbiji, nj.e. Čen Bo, usledila su izlaganja mladih predstavnika ambasade na temu bezbednosne situacije u svetu i globalne mirovne inicijative predsednika Kine Si Đinpinga, promena i perspektiva koje donosi nagli tehnološki razvoj predvođen robotikom i veštačkom inteligencijom, problemima globalne trgovine i logistike u uslovima krize, kao i neophodnosti jače i neposrednije saradnje NR Kine i Republike Srbije u oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

Šta je „Pojas i put“?

Inicijativa „Pojas i put” je moderan simbol prepoznatljivosti jačanja globalnog kineskog uticaja u svetu. Reč je o globalno sveobuhvatnom i najskupljem projektu današnjice, koji ima za cilj povezivanje tri kontinenta – Azije, Afrike i Evrope i olakšavanje trgovinske razmene. Reč je o obnavljanju „Novog puta svile”, koji je prvobitno nazvan „Jedan pojas – jedan put”, a kasnije Inicijativa „Pojas i put” kako se i danas naziva. Očekivana ukupna vrednost poduhvata premašuje 21 bilion američkih dolara. NR Kina je 2015. godine izdala listu prioriteta u okviru Inicijative koja obuhvata izgradnju transportne infrastrukture, olakšavanje tokova investicija i trgovinske razmene, pojednostavljenje carinskih procedura, izgradnju logističkih centara, finansijsku saradnju i proširenje kooperacije među narodima kroz intenziviranje razmene u nauci, obrazovanju, kulturi, medijima i drugim oblastima.

Gde je tu Fakultet za menadžment?

Imajući u vidu izuzetno intenzivan razvoj NR Kine u oblasti nauke, tehnologije, ekonomije, preduzetništva i obrazovanja, Fakultet za menadžment, zajedno sa UPV planira da se pojavi kao respektabilan učesnik na projektima sa partnerima iz NR Kine, kojima se promovišu i unapređuju preduzetničke kompetencije i veštine, razvijaju novi organizacioni modeli i partnerstva i primenjuju nove tehnologije u oblastima u kojima do sada nisu bile prisutne (na primer blokčejn (blockchain) tehnologije u logistici, lancima snabdevanja, finansijskim uslugama i slično). Startapi u NR Kini su danas najekspanzivniji u svetu, izuzetno kreativni, tehnološki superiorni i finansijski uspešni. Od mladih preduzetnika iz Kine može puno toga da se nauči i primeni u Srbiji, budući da su danas tržišta povezana i globalna, znanja i iskustva su univerzalno primenljiva i korisna.

Možemo Vam pokazati put.
Sve što treba da uradite je da ga sledite.