fbpx

Predavanje prof. dr Đorđa Jovanovića u Matici srpskoj

Posted by: Milan Bubulj
Category: Događaji i dešavanja

U ponedeljak 22. maja u 12 časova, u Svečanoj Sali Matice srpske, održaće se tematsko predavanje prof. dr Đorđa Jovanovića – “BIOEKONOMIJA I UPOTREBA BIORAZGRADIVE AMBALAŽE”.

Prof. dr Đorđe Jovanović je rukovodilac naučnog projekta Matice srpske: “PITANJA ŽIVOTNE SREDINE, BIOEKONOMIJA I ANALIZA MOGUĆNOSTI ZA PROIZVODNJU ZDRAVSTVENO BEZBEDNE HRANE U AP VOJVODINI”. U okviru ovog četvorogodišnjeg naučnog projekta (2020-2023. godine), učestvuje desetočlani tim istaknutih naučnika i članova Matice Srpske.

Pitanja zaštite životne sredine i perspektive proizvodnje dovoljnih količina i kvaliteta hrane u budućnosti se nalaze na vrhu liste prioriteta savremenog društva i to opravdava koncept i ciljeve ovog istraživačkog projekta, kao i njegov društveni značaj i cilj. Ograničenje neobnovljivih i obnovljivih resursa (uz dramatičan rast populacije u svetu, klimatske promene i antropogeni uticaj) dodatno otežava ostvarenje ovoga cilja na svim nivoima. Prostor AP Vojvodine je za Republiku Srbiju u tom smislu posebno značajan kao regija pogodna za ovakvu vrstu proizvodnje, kako za domaće potrebe, tako i za plasman ovih proizvoda na svetsko tržište. Ova istraživanja bi obuhvatila različite aspekte (ekološki, hemijski, tehnološki, kvalitet i zdravstvena bezbednost, dr.) i mogućnosti ovakve proizvodnje u budućnosti kao i njihovog poređenja sa prošlim, aktuelnim i budućim trendovima po svim ovim pitanjima u svetu i kod nas. Na ovaj način bi se dobila jasnija i celovitija slika svih ovih zahteva i omogućilo kvalitetnije sagledavanje upravljanja ovim procesom u AP Vojvodini i Republici Srbiji u celini.

Informacije o ovom događaju možete pronaći na sajtu Matice srpske: https://www.maticasrpska.org.rs/

Pozivamo svo nastavno i nenastavno osoblje FAM, naše studente, kao i sve druge zainteresovane strane, da prisustvuju ovom predavanju našeg kolege, prof. dr Đorđa Jovanovića u Matici srpskoj – našoj najznačajnijoj ustanovi kulture, umetnosti i nauke.

Možemo Vam pokazati put.
Sve što treba da uradite je da ga sledite.