fbpx

Ekonomijada & Menadžerijada – Poziv za učešće

Posted by: Milan Bubulj
Category: Događaji i dešavanja

Pozivamo vas da nam se pridružite na Ekonomijadi & Menadžerijadi, koja se održava od 09. do 13. maja 2022. u Trebinju, u novoizgrađenom kompleksu od pet zvezdica, koji u svom sastavu ima terene za sve vrste sportova, otvorene i zatvorene bazene i kapacitete za sav ostali predviđeni sadržaj.

Ekonomijada & Menadžerijada je najmasovniji događaj studenata ekonomije i menadžmenta iz celog regiona koji okuplja takmičare u sportskim i edukativnim kategorijama, ali i ljude koji žele da se opuste, druže i dobro provedu. Karakteristično za ovaj događaj je mnogo druženja, dobre energije, nadmetanja, uspeha i radosti.

Cena učešća (po studentu) je 160 EUR i uključuje – prevoz, smeštaj u kompleksu na bazi polupansiona tokom 5 dana (4 noćenja) i osiguranje. Dodatno možete kupiti i narukvicu, koja vam za svega 15 EUR omogućavaju pristup svim žurkama koje se organizuju tokom trajanja događaja.
Za sve dodatne informacije vam na raspolaganju stoji naša koleginica Andrijana Dubovski, koordinatorka ekipe FAM-a, kojoj se možete obratiti putem telefona: 0655442680.

Takmičenja

Studenti kroz takmičenja imaju priliku da pokažu svoje znanje i sportske veštine i na najbolji način prezentuju svoj fakultet.

Možete učestvovati u takmičenjima, ali to nije obavezno. U oba slučaja – dobar provod je zagarantovan.

Naučni deo takmičenja

Naučni deo čine takmičenja u debati, studiji slučaja, kvizu znanja i čuveni “elevator pitch”. Studentski parlament svakog fakulteta delegira članove u komisiju koja prema pravilniku sprovodi takmičenja.

Takmičenje u debati se sprovodi po eliminacionom sistemu kroz runde. Debata je usmena, formalna diskusija, koja se temelji na strukturisanom iznošenju argumenata. Svrha debate je razvijanje kritičkog mišljenja i razvijanje sposobnosti racionalnog razmišljanja sa svake pozicije(vlada, opozicija) u nekom slučaju. Svaki učesnik debate mora poštovati pravila rasprave (redosled i vreme govora).

Takmičenje u studiji slučaja se sprovodi prvo po grupama, nakon čega se prelazi na eliminacioni sistem. Cilj studije slučaja je da studente upozna sa organizacijskim problemima sa kojima nisu imali prilike da se susretnu. Za relativno kratko vreme studenti će naučiti i steći sposobnost za rad u timu i steći uvid kako se analiziraju problemi sa kojima se susreću organizacije, institucije ili kompanije i razumeju na koji način se one suočavaju sa njima.

Zadatak studenata jeste da zadate slučajeve analiziraju, prezentuju svoja tumačenja i rešenja prethodno određena temom studije slučaja. U svom radu studenti se služe metodom pretpostavki i obrazloženja.

Takođe, studije slučaja pružaju priliku studentima da steknu iskustvo u predstavljanju svojih ideja drugima. U takvoj situaciji studenti bi trebalo da organizuju svoje stavove i zaključke kako bi ih prezentovali na najbolji način. Ovako studente upoznajemo sa načinom kojim se donose i prezentuju odluke u stvarnom svetu poslovanja.

Takmičenje u kvizu znanja se organizuje tako što Studentski parlament svakog fakulteta formira tim od tri studenta. Timovi odgovaraju na 50 pitanja iz oblasti ekonomije, menadžmenta, finansija, osiguranja, marketinga, informacionih sistema, itd.

„Elevator Pitch“ je govor kojim se brzo i jednostavno predstavlja proizvod, usluga ili organizacija i njena vrednost. Naziv ovakvog oblika govora ukazuje da bi ideju trebalo izreći u vremenskom rasponu od 30 sekundi do dva minuta, odnosno za ono vreme koliko traje vožnja liftom. Cilj ovakvog izlaganja je privlačenje pažnje potencijalnom investitoru, poslodavcu, poslovnom partneru, kako bi se zainteresovao da čuje više o onome što predstavljamo. To je veština neophodna svakom biznismenu.

Sportski deo takmičenja

Zbog velike konkurencije, tj. učešća fakulteta iz celog regiona, ovo takmičenje predstavlja prestiž među fakultetima.

Sportovi
U okviru sportskog dela takmičenja, koji je ujedno i najmasovniji, održavaju se nezavisni turniri u sledećim sportovima:

1. Fudbal (muški);
2. Fudbal (žene);
3. Košarka (muški);
4. Košarka (žene);
5. Odbojka (muški);
6. Odbojka (žene);
7. Rukomet (muški);
8. Rukomet (žene);
9. Stoni tenis (muški);
10. Stoni tenis (žene);
11. Šah.

Rangiranje takmičara

Na kraju svake Ekonomijade & Menadžerijade, sabiraju se bodovi sa sportskog i edukativnog dela takmičenja, po tačno utvrđenim pravilima i kvotama i određuju se najbolje ekipe koje se rangiraju (na osnovu bodova) od prvog do trećeg mesta i dodeljuju im se nagrade na svečanoj ceremoniji zatvaranja.

Fotografije smeštajnog kompleksa možete videti i na Instagram i Facebook stranicama organizatora.